Omgeving

Informatie over de omgeving!

Klik op bovenstaande link voor informatie over de omgeving. Hier vindt u informatie over wat u gedurende het gehele jaar kan doen in de omgeving. Informatie over skigebieden, wandelroutes, bezienswaardigheden etc.

Hebalm

Op de Hebalm, op 200 meter van de Gamsbergstub’n bevindt zich een meertje waar u in de zomer heerlijk kunt zonnen en zwemmen.
De Hebalm biedt tal van mogelijkheden om te mountainbiken, bij interesse kunnen wij u hier goede tips over geven of u gaat gezellig een dagje met ons op pad. Tevens is de Hebalm geschikt voor leuke rondjes op de racefiets.

In de winter kunt u langlaufen op de prachtige langlaufloipe, die zich ook op 200 meter van ons huis bevindt.
De Hebalm beschikt over een klein skigebiedje, de Klugifte, waar u als beginner of met kinderen goed terecht kunt. Vergis u hierin niet, de op Google Maps aangegeven skiliften- en pistes zijn een aantal jaren geleden opgeheven. De skigebieden in Karinthië zijn wel goed te bereiken met 20 tot 30 autominuten, denk hierbij aan de gebieden Klippitztörl, Koralpe, Salzstiegl, Weinebene en Modriach.
Direct naast het huis liggen de oude skipistes, hier kunt u bij voldoende sneeuw off-piste naar beneden. Echter zult u hier zelf moeten zorgen dat u weer boven komt (toerskiën of sneeuwschoenwandelen). Tevens is hier de mogelijkheid om lekker te sleeën.

 

Deutschlandsberg

De wijnstad Deutschlandsberg staat garant voor een eigentijds stadsleven. Met ongeveer 11.400 inwoners ligt Deutschlandsberg in het hart van Steirmarken, te midden van wijngaarden, weiden en bossen.
Een speciaal kenmerk van de regio en een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking als attractie voor veel gasten zijn de vele leuke wijnbars met zelfgemaakte lekkernijen en wijnen, vooral de Schilcherwijn.

Het culturele en culinaire aanbod laat niets te wensen over. Naast de vele concerten en theatervoorstellingen, kunnen degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis een tijdreis maken naar de Kelten in het Archeo Norico Castle Museum. De stad biedt veel sportfaciliteiten.
De regio beschikt over een prachtig, ongerept natuurgebied, dat zich uitstrekt tot in de stad met het Natura 2000 Europese Beschermingsgebied Laßnitzklause. Deutschlandsberg ligt ook op de wandelroute “van gletsjer naar wijn” en op de wijnland Styria fietstocht.

Vanwege het speciale klimaat wordt West-Stiermarken vaak aangeduid als Steirmarkse Toscane. Door dit klimaat beschikt deze regio over een heerlijke specialiteit – de Steiermarkse pompoen. Van de geroosterde pompoenpitten wordt de unieke pompoenpitolie geperst.

Graz:

De stad Graz wordt gekenmerkt door moderne kunst, gezellige kroegjes en een diverse historische architectuur. Het is de op een na grootste stad van Oostenrijk en bestaat uit een verzameling van kleinere dorpen en plaatsen. Door de jaren heen zijn deze steeds meer naar elkaar toe gegroeid, waardoor ze uiteindelijk de vorm van een moderne stad hebben gekregen. Graz ligt aan de voet van de Alpen en is een echte studentenstad met 6 universiteiten en bijna 50.000 studenten.
De oude binnenstad van Graz is sinds 1999 opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vooral de historische klokkentoren met de omgekeerde wijzers is een plaatje en zeker een bezoekje waard.
Door de ligging ten zuidoosten van de Alpen ligt Graz beschermd tegen de koude, harde westelijke winden. Hierdoor wordt Graz beïnvloed door  mediterrane stromen. Graz heeft dus meer zonuren en minder wind en regen per jaar dan Wenen of Salzburg.

Voor een kijkje bij het middeleeuwse gedeelte van de stad, kun je in het centrum van Graz terecht aan de voet van de beboste Schlossberg. Neem de kabelbaan naar de top van de berg, of strek de benen en neem de trap. Eenmaal boven vind je een prachtig, groen landschap en de overblijfselen van een eeuwenoud kasteel.

Graz biedt de keuze uit verschillende moderne bezienswaardigheden. Zo ligt aan de oever van de rivier de Mur het Kunsthaus, een surrealistische moderne kunstgalerij die lijkt op een enorme metalen zeeslak. De Mur loopt door het centrum van Graz en heeft meerdere voetgangersbruggen. Ook in het midden van de rivier kun je terecht voor een modern schouwspel. Hier ligt namelijk een kunstmatig eiland in de vorm van een schelp.

Graz kent een oude cafécultuur, waardoor je hier een aantal cafés tegen zult komen die er al ruim honderd jaar staan. Hier kun je op een zomerse dag heerlijk genieten op het terras van een biertje of droge, witte streekwijn en prachtige uitzichten. Ook kunt u kiezen voor een verrukkelijke maaltijd op het terras in één van de historische binnenplaatsen en tuinen. De meeste maaltijden hier worden bereid met producten van nabijgelegen boerderijen.